torsdag 12 maj 2016

Tant Tavarligs Trerättersmeny med en touch av nitrat


Tant Tavarligs utomhusskafferi är faktiskt många gånger nyttigare än det man hittar i grönsakslanden. Nu på våren dräller det av gratisväxter som ligger i näringstoppen på överlevnadslistan, visste du det? Maskros och Nässla heter skafferifavoriterna just nu. Tant Tavarligs Trerättersmeny en solig vårdag kan se ut så här:
      
  • ·        Soppa – på nässlor, havssalt, olja och lite svagt med peppar.
  • ·        Fiskbit knaperstekt i olja, smör, havssalt och provensalska kryddor. Potatissallad med rödlök, gräslök, äpple, olja och lite naturligt mineralrikt havssalt. Maskrossallad med tusensköna, med stänk av olja, salt och vinäger. (Se bilden.) Och så peston från förra inlägget! 
  • ·        Höstens torkade nypon –  mjukkokta och silade. Serverat med sesamgrädde. Dvs mixade sesamfrön, tillsätt banan och en aning vatten. 
                                  Fullständigt PACKAT med näring och mätt blir man också.



·        Tant Tavarlig drar då och då av sig träskorna, knyter upp förklädet och söker runt bland nässelätare i böcker, på bloggar och diverse inlägg för att hitta nyttiga lärdomar. Idag funderar hon över pratet om nitrat. Efter mycket sökande och funderande blir slutsatsen:  Hon känner sig för ögonblicket fullständigt nöjd med de nässlor hon hittar var de än står  - utom utmed starkt trafikerad väg. 

Men för dig att fundera över:

Vi har länge hört att man inte ska plocka nässlor på kvävegödslad mark – eller nära gödsehögar. ”Nässlorna har lätt för att lagra nitrater som kan vara skadligt att äta i stora mängder.”

Sen finns ju det här också: ”Nitrat skyddar magsäcken mot cancer.”


Sen vet vi ju att nitrat omvandlas till nitrit. Hur var det med det egentligen?

Nitrat, Nitrit och småbarn

http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/nitrat-nitrit-och-nitrosaminer/

Det där med att återuppvärma: 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar